Overzicht van de CNC-bewerking

Met de ontwikkeling van machine technologie zijn producten met complexe oppervlakken vooral nodig voor de lucht-en ruimtevaart, de automobielindustrie, de defensie en de vorm van het maken en de medische sector. Computer aided design tools zijn ontwikkeld om aan deze behoefte te voldoen, waardoor toepassingen zoals Surface en solid modeling veel gemakkelijker worden. Het ontwerp van deze producten is net zo belangrijk als hun productie.

Bij 3-assig frezen moet het werkstuk meerdere malen worden aangesloten. 5-assige bewerkingsmachines zijn ontwikkeld om een onderdeel in één verbinding te produceren. De assen worden automatisch gepositioneerd precies langs de richting waarin ze bewegen.

De term 5-as verwijst naar het aantal richtingen waarin het snijgereedschap kan bewegen. In een 5-assige Bewerkingscentrum beweegt het snijgereedschap op de lineaire assen X, Y en Z en draaien de A-en B-assen om het werkstuk vanuit elke richting te benaderen. Met andere woorden, u vijf zijden van een onderdeel met één instelling verwerken. Omdat het werkstuk niet is verbonden/losgekoppeld tussen meerdere bewerkingen, biedt het een hogere deel precisie en kwaliteit.

Vandaag de dag, met de ontwikkeling van technologie, het vormgeven van het materiaal wordt gedaan door middel van computerprogramma’s. Complexere vormen worden geproduceerd met minder materiaalverlies met CNC-bewerking.

Moet u algemene definities kennen

NC (numerieke regeling): numerieke controle (NC); Dit is de techniek van het instrueren van de machine met commando’s bestaande uit cijfers, letters, interpunctie en andere symbolen voor het beheer van een proces. De machine reageert op de gecodeerde informatie in de gewenste volgorde en manier om verschillende bewerkingsfuncties uit te voeren.

Het zijn de systemen die de gewenste bewegingen automatisch kunnen uitvoeren. Het is in staat één enkel blok aan informatie uit te voeren.
CNC (computer numerieke controle): is automatische controle van bewerkingsgereedschappen (boren, kotter gereedschappen, draaibanken). Een CNC-machine bedient een stuk metaal om aan specificaties te voldoen door een gecodeerde geprogrammeerde instructie te volgen en geen handmatige operator.
CAD (computer aided design): CAD-systemen worden gebruikt als de eerste stap van het ontwerp-fabricageproces. Computerondersteund ontwerp is de realisatie van het 3D-model van het onderdeel dat moet worden geproduceerd in de werkelijke afmetingen en de noodzakelijke analyse. De creatie en analyse van complexe oppervlakken kan eenvoudig met CAD-pakketten worden gedaan.

CAM (computer aided Manufacturing): dit is de volgende fase van het productieproces na CAD. CAD-modelinformatie; Het wordt gebruikt in CAM-software voor het draaien van de grondstof in de gewenste vorm door draaien, frezen.
In CAM wordt eerst een voorraadmodel gemaakt door metingen te geven voor het ontwerpmodel dat uit CAD of automatisch wordt genomen. Het voorraadmodel is de half afgewerkte status van het onderdeel vóór verwerking. Met andere woorden, dit is het onderdeel dat is verbonden met de CNC-machine die wordt gebruikt in de simulatie om het doelmodel te bereiken. Het doelmodel is de bewerkte versie van het onderdeel dat uit de CNC-machine komt.

Waarom zijn de voordelen van CNC-machines?


De factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van CNC-machines worden als volgt opgesomd:

  1. Verlaag de kostprijs door de productiesnelheid te verhogen
  2. eenvoudige productie van onderdelen die moeilijk te vormen en te meten zijn en veel processen vereisen
  3. verslechtering van de nauwkeurigheid van de vorm en de afmetingen van massaproductie onderdelen en eenvoudige controle
  4. productie van onderdelen die niet door klassieke methoden kunnen worden verwerkt.

Voors en tegens van CNC-bewerking?

Voordelen
● Met de 5-assige machine wordt de bewerkingstijd verminderd door zaagsel op hoge snelheden te verwijderen. Dit verhoogt de kwaliteit van de verhouding door het bewerken van het deel bij lage toleranties.
● In 5-assige verspaning zijn dure en complexe armaturen niet vereist voor het bewerken van complexe oppervlakte geometrieën.
● Preciezere bewerking wordt bereikt, die het voordeel heeft om het onderdeel één keer aan te sluiten.

Nadelen
● De machine kost meer.
● Het is erg belangrijk om de operator of operators te trainen die de 5-assige machine zullen gebruiken.
● De 5-assige bewerking is complexer dan de 3-assige en daarom moeten de machine bewegingen goed worden begrepen.
● Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat de operator precies weet hoe de gegevens van het CAM-programma worden verwerkt en de problemen die in aanmerking moeten worden genomen voor de machine.

Examples of CNC machines

1.Mill: Translates programs consisting of specific numbers and letters to move the workpiece to varied locations and depths. Functions include: face milling, shoulder milling, tapping, drilling and and a few even supply turning.Today, CNC mills can have 3 to 6 axes.
2.Lathe: Workpieces are cut while rotating. Usually using indexable tools and drills occur makes fast and precision cuts. It is effective for complex programs designed to make parts that cannot be made in manual lathes. While it usually has two axes (X and Z), newer models have more axes that enable more advanced work to be done.

3.Plasma Cutter: It involves cutting a material using a plasma torch*. Usually used to cut steel and other metals, but can be used in a variety of materials. In this process, the gas (eg compressed air) is blown through a nozzle at high speed; At the same time, an electric arc is formed from this gas to the surface cut from the nozzle, which converts a portion of this gas into plasma. The plasma is hot enough to melt the cut material and moves fast enough to blow molten metal away from the cut.

4.Water Jet Cutter: Also known as a “water jet”, it is a tool capable of slitting metal or other materials at high speed and pressure using a water jet or a mixture of abrasive material such as water and sand. t is often used in the manufacture of machinery and other devices or in the manufacture of parts. Water jet is the preferred method when the materials being cut are sensitive to high temperatures produced by other methods. It has found applications in a wide range of industries from mining to space industry where it is used in processes such as cutting, shaping, carving and reaming.

5.Electric Discharge Machining(EDM): also known Spark processing,spark erosion, combustion, die sinking or wire erosion. EDM is a manufacturing process in which a desired shape is achieved by using electrical discharges (sparks). In addition to the aforementioned, there are CNC machines with many different features and suitable for the desired process. Particularly with the automation to meet the increasing needs in the space, defense, automobile and medical sectors, it became possible to produce more complex shaped parts with less material loss and labor savings.
Computer-aided manufacturing will continue to make our lives easier and help us improve itself.

*Plasma Torch: A device for generating a directed plasma flow or plasma gun

0 Reacties

Geef een antwoord

© [2024] YENA Engineering | Blog

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?