Fabricagemethoden Voor T-Stukken En Verloopstukken

Definitie van Tee

T T-stukken worden meestal “Pipe Tee” genoemd, hebben de vorm van een letter “T” en verbinden 3 verschillende of dezelfde pijpen. T-stukken hebben gewoonlijk een hoek van 90 graden tussen de inlaten. Zij kunnen zowel voor industriële als voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Zij kunnen in elke maat worden gemaakt, afhankelijk van de vraag. De belangrijkste grondstoffen voor T-stukken zijn ijzer, aluminium, kunststof, koper, roestvrij staal, rubber, koolstofstaal, messing, enz.

Passende soorten T-stukken

Er bestaan een paar soorten T-stukken voor pijpen die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, en dat zijn:

  • Recht T-stuk
  • Verminderend T-stuk
  • Mannelijke en vrouwelijke aftakking
  • Mannelijk en Vrouwelijk doorloopstuk
  • Wye T-stuk en Lateraal T-stuk

Definitie van Verloopstukken

Twee verschillende soorten verloopstukken
Figuur 1. Twee verschillende soorten verloopstukken

De verloopstukken worden ook wel “Pipe Reducers” genoemd, net als de T-stukken en ze worden gebruikt om de diameter van de pijp te verkleinen. De meest voorkomende verloopstukken zijn concentrische verloopstukken en excentrische verloopstukken. De concentrische verloopstukken lijken op een kegel omdat de middellijn van de twee polen gelijk zijn en symmetrisch zijn. De concentrische verloopstukken worden ook wel conische verloopstukken genoemd. De excentrische verloopstukken daarentegen zijn symmetrisch en één zijde van het reductiestuk is recht omdat de middellijn van de polen niet dezelfde is. Zoals in figuur 1 te zien is, lijken ze niet helemaal op elkaar, maar kunnen ze wel allebei aan de behoefte voldoen. Aangezien de excentrische verloopstukken asymmetrisch zijn, creëren zij asymmetrische stromingsomstandigheden en dit resulteert in een hoge stroomsnelheid aan de vlakke zijde en een lage stroomsnelheid aan de andere. Deze asymmetrische stroming veroorzaakt een drukverhoging. Het belangrijkste en meest significante verschil tussen concentrische en excentrische verloopstukken is de cavitatie, dat wil zeggen de ophoping van luchtbellen in het systeem. De concentrische verloopstukken kunnen luchtbellen in het systeem doen ontstaan, terwijl de excentrische verloopstukken dit niet kunnen. Dit voordeel van excentrische verloopstukken wordt gebruikt aan de aanzuigzijde van pompen omdat cavitatie de pompen kan beschadigen. Voor verticale pijpleidingen worden meestal concentrische verloopstukken gebruikt, terwijl voor horizontale pijpleidingen excentrische verloopstukken worden gebruikt.

Fabricagemethoden van Tee

Er bestaan twee verschillende methoden voor het vervaardigen van pijpeindstukken, namelijk de Hydraulische Bulge Methode en de Warme Extrusie Methode. Deze twee soorten fabricagemethoden hebben zowel gemeenschappelijke als verschillende aspecten.

Hydraulische Bolling Methode

Om te beginnen gebruikt de hydraulische uitpuilingsmethode onder hoge druk vloeistof om het metaal of het materiaal te vormen. Het proces begint met het ontvangen van inspectie van het stuk en het snijden van het aan de vereiste grootte dan de hydraulische druk langzaam produceert een uitstulping meestal in het midden van het stuk nog, kan de uitstulping gebied worden veranderd door de vraag.  De uitpuilingsmethode wordt hieronder in de figuur voorgesteld, bij de koude uitdrijvingsstap, zoals het kan worden gezien. De vloeistof probeert om de zone te duwen die niet opzettelijk wordt ondersteund of bedrukt. Vervolgens wordt het stuk verhit om ervoor te zorgen dat het betrouwbaar en stijf is. Deze warmtebehandeling maakt het stuk bijna vloeibaar zodat het een gelijkmatige verdeling van het metaal heeft en geen scheuren vertoont. Na de warmtebehandeling wordt het stuk gereinigd en gestraald, met andere woorden, bewerkt om een perfect en glad oppervlak te krijgen. Tenslotte wordt het stuk gecoat om het tegen roest te beschermen en om andere redenen van corrosie. Deze methode wordt niet gebruikt voor de diameter van T-stukken.

Weergave van de Hydraulische Bolling Methode
Figuur 2. Weergave van de Hydraulische Bolling Methode

Hete Extrusiemethode

Zoals de hydraulische opbollingsmethode begint ook de hete extrusiemethode met een inspectie van de stukken en het snijden. Vervolgens wordt de pijp verwarmd om hem voor te bereiden op extrusie, aangezien koude extrusie de pijp kan breken. Daarna wordt een bolvormig stuk metaal doorgetrokken om dit verwarmings- en trekproces te doorbreken. Hoewel deze methode “hete” extrusie wordt genoemd en het stuk wordt verwarmd terwijl het vormingsproces, wordt de warmtebehandeling toegepast op het stuk met dezelfde reden in hydraulische bollingsmethode. Bovendien, de rest van het proces is hetzelfde zoals met de hydraulische bollingsmethode: machinaal bewerken, schoonmaken, afschuining, en deklaag aanbrengen.

Fabricagemethode voor Verloopstukken – Buitenmatrijzenmethode

De meest gebruikte methode voor het vervaardigen van verloopstukken is de Buitenmatrijsmethode. Het is bijna de enige methode die fabrikanten tegenwoordig gebruiken. De bewerking begint, zoals gewoonlijk, met het ontvangen van inspectie en snijden. Vervolgens wordt de pijp in een bekisting geperst die ook wel buitenmatrijs wordt genoemd. Het uiteinde van de pijp wordt samengeperst tot een kleiner formaat, aangezien het beter is materialen samen te persen tot een kleiner formaat dan te comprimeren tot een groter formaat, zodat het materiaal niet breekt tijdens het proces. Na het samenpersen, dat ook wel het vormproces wordt genoemd, begint de warmtebehandeling zoals gewoonlijk. De rest van het proces is hetzelfde als bij de tee fabricagemethoden: Bewerking, reiniging, afschuining, en deklaag aanbrengen.

Andere Methoden

Er bestaat één andere, primitieve methode in vergelijking met de besproken methoden en deze wordt zelden gebruikt voor al te specifieke bewerkingen van T-stukken en verloopstukken. Deze methode wordt de enkelvoudige of dubbele naadmethode genoemd, waarbij twee stukken worden gelast. De stukken worden vervaardigd met behulp van een bekisting en bestaan uit twee symmetrische zijden van het T-stuk of het verloopstuk. Tenslotte worden de stukken gelast alvorens te worden bewerkt, schoongemaakt en de deklaag aangebracht wordt.

YENA Pipe kan T-stukken en verloopstukken leveren die volgens de bovengenoemde methoden zijn vervaardigd en die voldoen aan diverse normen zoals ASME, DIN en EN-normen. Kijk op onze pagina als u geïnteresseerd bent.

YENA Pipe: https://yenapipe.com/

U kunt ook dit artikel bekijken: Pipe Spool Applications

© [2024] YENA Engineering | Blog

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?