ASME-Stempels met Belangrijke Voorbeelden

ASME helpt de wereldwijde engineering gemeenschap oplossingen te ontwikkelen voor echte uitdagingen. Opgericht in 1880 als The American Society of Mechanical Engineers, is ASME een non-profit professionele organisatie die samenwerking, het delen van kennis, en het ontwikkelen van vaardigheden in alle engineering disciplines mogelijk maakt, terwijl het de vitale rol van de ingenieur in de maatschappij promoot. ASME codes en normen, publicaties, conferenties, permanente educatie, en professionele ontwikkelingsprogramma’s bieden een basis voor het bevorderen van technische kennis en een veiligere wereld. De ASME heeft onlangs de International Society of Interdisciplinary Engineers (ISIE) LLC opgericht, een nieuwe dochteronderneming met winstoogmerk om zakelijke ondernemingen te huisvesten die nieuwe en innovatieve producten, diensten en technologieën naar de ingenieursgemeenschap zullen brengen.

ASME Stempels

Met een ASME-certificaat of -label kunt u het streven van uw organisatie naar kwaliteit en veiligheid kenbaar maken aan regelgevende instanties, klanten en industrieën. Het toont ook aan dat uw producten betrouwbaar, veilig en van hoge kwaliteit zijn. Het is daarom aan te raden uw product te registreren bij de bevoegde instantie om juridische complicaties in de vorm van boetes te voorkomen.

ASME Single Certification Mark and Placement of Certification Designator
Figuur 1: ASME-keurmerk en plaats van certificeringsaanduiding

ASME’s conformiteitsbeoordelingsprogramma is het toonaangevende, algemeen erkende, onafhankelijke kwaliteitsborgingsprogramma (QA) dat certificeert of fabricage, energieopwekking, gestempelde producten, en onderdelen voldoen aan de eisen van relevante ASME codes en normen en certificeert dat gestempelde producten voldoen aan de ASME-normen, waaronder de ASME Boiler and Pressure Vessel Code (BPVC), Bioprocessing Equipment (BPE) norm, en/of Reinforced Duroplast Plastic Corrosion-Resistant Equipment (RTP-1) norm.

De ASME-code is onderverdeeld in afzonderlijke secties voor de verschillende soorten componenten (stoomketels, verwarmingsketels, drukvaten), fabricage- en testprocessen (lassen, NDO), materialen, enz. Daarnaast zijn er Code Cases (speciale vergunningen voor ontwerpen of materialen die niet onder de Code vallen), interpretaties (door ASME uitgegeven toelichtingen), referentienormen (b.v. ASME B16.5 Flenzen, ASME B16.9 Fittingen), en verdere normen, zoals die voor pijpleidingen (B31.3 Process Piping, B31.1 Power Piping).

Het gebruik van het merkteken biedt een manier om te voldoen aan de wetten en voorschriften in bijna alle staten van de V.S. en Canadese provincies. Volgens ASME accepteren meer dan 100 landen de ASME BPVC om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de overheid. Vandaag de dag zijn meer dan 7.000 bedrijven in meer dan 70 landen door ASME gecertificeerd. In landen waar het merkteken niet wettelijk vereist is, is het van onschatbare waarde om gebruikers het vertrouwen te geven dat gestempelde artikelen voldoen aan vastgestelde veiligheidsnormen.

ASME U Stempels

Meer dan 100 landen over de hele wereld passen de ASME Boiler and Pressure Vessel Act, of ASME BPVC, toe om te voldoen aan de veiligheidsregels en voorschriften van de overheid. Het ASME U-merkteken is een aanduiding dat drukvaten voldoen aan de ASME-richtlijnen inclusief ontwerp, fabricage, inspectie en testen. Het wordt gebruikt voor certificatie en acceptatie van drukvaten. Het verschijnen van het “U” symbool op een product verzekert dat het voldoet aan de laatste editie van de Code. Het certificeert ook dat het schip is ontworpen en gebouwd volgens de ASME-normen.

ASME R Stempel

De National Board of Boiler and Pressure Vessel Officials biedt de R-symboolstempel aan voor wijziging en/of reparatie van drukvaten, ketels en andere onder druk staande onderdelen nadat de inrichting ter plaatse is geïnspecteerd. Wegens wettelijke voorschriften kan de beoordeling worden uitgevoerd door een lid van het staatsexecutief comité of zijn vertegenwoordiger.

Vaartuig CRN

Vaartuig CRN staat voor een Canadees registratienummer. Afgegeven door een erkende veiligheidsinstantie in elke Canadese provincie en gebied voor drukvaten, boilers of andere toebehoren die werken bij meer dan 15 pond per vierkante inch (psi). Het is vergelijkbaar met de ASME-normen, maar een beetje ingewikkelder. Als u wilt dat uw voertuig in het hele land wordt goedgekeurd, moet u voldoen aan de eisen in zeven organisaties of rechtsgebieden. Elk drukvat in Canada dat buiten Canada wordt vervaardigd, moet door de National Board worden geregistreerd en CRN-houders mogen het gebruiken.

Betekenis en vereisten van ASME U-stempel op drukvaten

Het ASME BPVC-certificeringsprogramma voldoet aan de regels voor het ontwerp, de fabricage, de assemblage en de inspectie van boiler- en drukvatonderdelen tijdens de bouw. In 1916, kort na de eerste publicatie van de “Rules for the Construction of Stationary Boilers and Allowable Working Pressures” (vandaag bekend als de ASME BPVC), begon ASME certificatie aan te bieden aan bedrijven in de drukapparatuur industrie om te certificeren dat hun kwaliteitscontrolesystemen voldoet. De producten die door ASME BPVC Certificaathouders worden vervaardigd worden gecertificeerd en met het Certificatieteken onder de toepasselijke Sectie ASME BPVC gestempeld. Vandaag zijn er meer dan 6.800 Certificatiehouders in het ASME BPVC Certificatieprogramma.

Het ASME U-merkteken is een aanduiding van de kwaliteit van het drukvat. Het zorgt ervoor dat het ontwerp, de fabricage, de inspectie en het testen van drukvaten voldoen aan de ASME-richtlijnen. De ASME U stempel wordt verstrekt op het lichaam of de naamplaatjes van de drukvaten als een certificaat van het aan de ASME-vereisten te voldoen. Meer dan 100 landen over de hele wereld gebruiken de ASME BPVC code voor de vervaardiging van drukvaten, en U-stempel vaten voldoen aan de eisen van ASME Second VIII Div 1. Voor maximale bescherming van leven en eigendom heeft ASME strikte richtlijnen voor drukvaten. In veel landen heeft de overheid de aanschaf van ASME-gemarkeerde schepen verplicht.

ASME-U Stempelvereisten en Bevestigingsfasen

Drukvaten die aan de eisen van het ASME U-stempel moeten voldoen, worden speciaal getest door een erkende derde partij. De inspecteur moet niet alleen de hydraulische ASME-test bijwonen, maar ook de berekeningen controleren en goedkeuren. Deze inspecteurs worden aangesteld door de National Board of Boiler and Pressure Vessel Inspectors. Een volledig gegevensrapport wordt ingediend op het U-1 formulier met de handtekening van de erkende controleur. Fabrikanten van dergelijke drukvaten moeten geregistreerd zijn bij de National Board for the manufacture of ASME U-marked pressure vessels. Bovendien moeten alle drukvaten een permanente registratie van gegevens bijhouden. Fabrikanten die zich als ASME-gecertificeerd willen kwalificeren, moeten de volgende strenge veiligheidsprocedures doorlopen:

Voorbereidingsfase: De fabrikant moet aan alle eisen voldoen, alle checklists invullen.

Aanvraagfase: Indiening van een volledige aanvraag, samen met het ondertekende formulier voor de accreditatie- en certificeringsovereenkomst en de vereiste vergoeding.

Beoordelingsfase: Het ASME-beoordelingsteam beoordeelt het ontwerp, de productie, de inspectie en het kwaliteitssysteem van de aanvrager. Na voltooiing van de evaluatie legt het team een evaluatieverslag voor aan de hoge ambtenaar.

Certificeringsfase: Zodra de aanvrager met succes de uitvoering van kwaliteitsprogramma’s in alle fasen van de fabricage van het vat heeft aangetoond, heeft hij recht op een ASME-certificaat. Na accreditatie mag de fabrikant het ASME-merkteken op het oppervlak van het vat of op de typeplaatjes stempelen.

Producten die ASME U-stempels nodig hebben met voorbeelden

Zoals eerder vermeld, is de ASME U-stempel een indicatie dat de drukvaten voldoen aan de richtlijnen van ASME, inclusief ontwerp, fabricage, inspectie en testen. Het wordt gebruikt voor de certificatie en aanvaarding van drukvaten.

A pressure vessel that requires ASME U stamp for safety purposes.
Figuur 2: Een drukvat die om veiligheidsredenen een ASME U-stempel behoeft.

Elk drukvat met een druk van meer dan 15 PSI valt onder de ASME-code en moet door de ASME worden gestempeld of gecertificeerd. Er zijn echter nog andere factoren.

YENA Engineering levert drukvaten met een breed scala aan materiaalkwaliteiten en diktes. Onze producten zijn ontworpen en vervaardigd volgens ASME Sec. VIII Div.1 en volgens zijn API Code gecertificeerd. Deze omvatten industriële drukvaten, tanks onder druk, procestanks/-schepen. Wij kunnen drukvaten produceren met de ASME U, UM, UV, en S code stempels. Wij gebruiken TIG/MIG/MAG/SAW/SMAW lasmethoden en werken met lassers die door ASME en AWS zijn gecertificeerd.

Voor meer informatie over, kijk op: ASME Stempel en het belang ervan voor drukvaten

Referenties:

https://www.asme.org/certification-accreditation

https://www.cis-inspector.com/asme-code-stamps.htm

https://www.asme.org/certification-accreditation/boiler-and-pressure-vessel-certification

https://whatispiping.com/asme-u-stamp/

ASME CA-1–2020 Conformity Assessment Requirements (Revision of ASME CA-1–2014)

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?